PROGLAS ZA JAVNOST

            Mostarkama i Mostarcima, građanima Bosne i Hercegovine, prijateljima Mostara, lokalnim i državnim vlastitima i medijima, evropskim i svjetskim institucijama, stranim ambasadama i vladama koje pomažu obnovu spomenika, udruženjima antifašista, jevrejskim i demokratskim organizacijama širom svijeta i svim ljudima dobre volje, obraćamo se sljedećim proglasom za javnost:
            “Mi – Mostarci i Mostarke, u rodnom gradu i širom svijeta, se opet zgražavamo nad tihim i prešutnim uništenjem Partizanskog Spomen Groblja, vandaliziranju i prepuštanju zaboravu memorijala za one koji su život poklonili da bi mi imali kakav takav, ali sretan i bezbrižan život bez ratova od 1945. do 1992. godine.
            Teški napadi, zapuštenost, vandalizam i devastiranost počinju 1992. godine, a 2005. i 2008. godine je započeta obnova Partizanskog groblja. Finansiranje je omogućeno od strane vlade Norveške, Nizozemske, Grada Mostara i Federacije BiH. Nažalost do današnjeg dana, septembra 2010. godine se nije pristupilo ozbiljnom realiziranju obnove i oznaka grobova heroja, što je izazvalo i izaziva snažne reakcije javnosti, reakcije Mostaraca u gradu i dijaspori.
            Partizansko groblje je jedno od najljepših arhitektonskih zadudžbina velikog humaniste i tvorca Bogdana Bogdanovića na području Balkana. Na 6 terasa ovog memorijala spavaju heroji i sugrađani pripadnici svih etničkih grupa Mostara i BiH. Oni su bez obzira na politička uvjerenja ili porijeklo, poput mnogih u Evropi, dali svoj život u borbi protiv nacističke nemani Drugog svjetskog rata.
            Ovi poginuli sugrađani, među kojima su mnoge mlade i hrabre žene Mostarke, Hercegovke, Bosanke – naše majke, su zaslužili da buduća pokoljenja uče o tom trenutku prošlosti uz poštovanje žrtve protiv fašizma i da im se kao mrtvim konačno dozvoli vječni mir i slava.
            Dižemo glas i udruženi smo da uradimo sve da zaštitimo Partizansko Spomen Groblje!!! Slobodarski Mostar je iznjedrio slobodarske ljude i žene, građane planete, humaniste i demokrate, koji ne dozvoljavaju zaborav, brisanje i prepravljanje naše svijetle prošlosti.
            Primorani smo, nažalost, i u ovom stoljeću da branimo i čuvamo svoju prošlost i sadašnjost, svoj obraz pred sobom i svijetom, dajući pouku našoj djeci i budućim generacijama, čuvajući od zaborava, zapuštenosti i vandalskog animoziteta jedan od najljepših arhitektonskih simbola zajedničke borbe protiv fašizma na ovim prostorima – ponos Mostara i od 2006. godine zaštićeni spomenik BiH.

            Zato zahtijevamo da se konačno pristupi njegovoj obnovi i punoj zaštiti!!!”

            Mostarci, Mostarke i Prijatelji Mostara
            Članovi grupe “Partizansko spomen-groblje – Help to preserve famous WW2 Memorial in Mostar”

5 komentara

  1. Minirali ste im biste,uzeli ste im ulice,ponizili ih mrtve,ali NEDIRAJTE IM GROBOVE,ne dirajte ono sto je svakom sveto!!! Vratimo im cast koju zasluzuju,vratimo im vjecni mir!!!! Mozemo puno uraditi,probudite se Mostarci i prijatelji Mostara nedajmo da Mostar ovako nisko padne!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. OPOMENA PRED IZBORE:
    Ostavicemo na miru one koji truju(?!),sto zatrovase Bosnu na izvoru, truju Neretvu, truju medjuljudske odnose, od nasih skola napravise “otrovne” skole apartheida, kojima smetaju mrtvi partizani antifasisti, protjerase iz Mostara omladinca partizana Antu Zuanica, Staku Skenderovu iz Sarajeva, i one koji su bili u stanju i Starog da ubiju,
    Zato su izbori 03.10. trenutno najvazniji dogadjaj!

Komentariši