Sutra velika akcija: Sačuvajmo Partizanski spomenik od daljeg propadanja

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/10330/sutra-velika-akcija-foto-sacuvajmo-partizanski-spomenik-od-daljeg-propadanja

Od kako je među Mostarcima u Mostaru i širom svijeta povedena Inicijativa da se Partizansko spomen groblje u Mostaru sačuva od daljeg propadanja, ova Inicijativa nailazi na sve više odjeka. Za utorak 26. oktobra, dogovorena je konkretna akcija građana. Svi oni, koji imaju volju i želju da pomognu, da se bar djelimično pokuša spriječiti dalje propadanje i zapuštenost ovog spomenika antifašistima iz Drugog svjetskog rata, dobro su došli toga dana u 14 sati na spomeniku.

Ovoj akciji se čak iz Londona odazvala Mostarka, Davorka Kulaš, osnivač i rukovodilac UK dobrotvorne organizacije „Our kids Foundation”– “Fondacija naša djeca”, koja je za kratko vrijeme postojanja ostvarila dragocjene kontakte na relaciji Lodon – Mostar.

„Redovno već dvije godine, a i sljedeća je dogovorena, za ljetnjeg raspusta vodimo englesku djecu u Mostar i provodimo svo vrijeme s njihovim vršnjacima iz Doma za djecu bez roditelja ‘Egipatsko selo’. Djeca se upoznaju i uz aktivnosti podobne uzrastu lijepo i korisno druže. Pošto je ova akcija imala odjeka po londonskim školama, nedavno sam prihvatila zahtjev londonske škole Burlington Danes Academy za odlazak u Mostar ovog oktobra. Kao članici facebook akcije za zaštitu Partizanskog spomen-groblja, sinula mi je ideja, pa sam od uprava škole u Londonu i Doma u Mostaru dobila dozvolu, da za vrijeme boravka napravimo akciju na uređenju Spomenika. Dobila sam jednodušnu podršku, tako da sa 23 djece dolazim za Mostar. Djeca su uzrasta od 12 do 16 godina i tipično za škole britanske prijestonice, različitih korijena: od Dalekog i Bliskog Istoka, preko Afrike do Kariba. Po rasnoj pripadnosti: žuti, crni, bijeli, po religijskoj, katatolici, protestanti, muslimani, pravoslavni, jevreji, budisti i drugi, čija su prava po zakonima britanskog obrazovnog sistema izjednačena. Posbeno želim istaći da ova djeca, kroz školski program, izučavaju i njeguju antifašizam, kao temeljno demokratsko naslijeđe. Zato i roditelji i škola s ponosom doživljavaju odlazak svoje djece u Mostar i doprinos, koji će dati na očuvanju ugroženog antifašističkog i umjetničkog spomenika, kakav je Partizansko. Dogovorili smo da 26.oktobra, s djecom iz Londona i iz Doma u Mostaru, opremljeni priborom i sredstvima za čišćenje, odemo na Spomenik i uradimo koliko možemo. Mene, kao Mostarku i čovjeka, stanje u kome je, a posebno simboli fašizma na Spomeniku, duboku vrijeđaju. Ako ne mognemo sami, ili ne nađemo sredstva, platiću iz svog džepa, da se skinu kukasti krstovi. Ne sumnjam da će nam djeca i odrasli Mostarci pomoći“, kaže Davorka Kulaš.

SABNOR Mostara i Inicijativna grupa za zaštitu i obnovu Partizanskog spomen-groblja obratili su se javnosti Proglasom, u kome pozivaju građane da se sutra priključe djeci Londona i Mostara na pospremanju „Kuće mrtvih”, kako je Spomenik nazvan u austrijskom filmu, posvećenom autoru Bogdanu Bogdanoviću i njegovoj umjetničkoj zaostavštini, koji je 5. oktobra svečano prikazan u Sarajevu.

U Proglasu, između ostalog, stoji: „…Dobrodošla je svaka prijateljska ruka s nešto alata, lopaticom, metlicom, kesom za smeće, cvijetom…To je najmanje što možemo, a moramo učiniti za one, koji su u ime slobode našeg i dalekih gradova, žrtvovali živote boreći se protiv stranih i domaćih fašista, za dostojanstvo čovjeka i ljudi…”

Inicijatori se zahvaljuju na podršci svakog pojedinca, udruženja i kolektiva, posebno sredstvima informisanja, koji su omogućili da akcija dopre i do bh javnosti. Veoma su ponosni, vele, što su aktivnost udružili sa fecebook grupom: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu. S molbom da se pridružite imenom, prezimenom na e-mail adresu:
www2.memorial.mostar@gmail.com poručuju: „Mi svoje herojske pretke nismo izdali, zaboravili i nikad ih nećemo ostaviti same. Borbu za očuvanje Partizanskog u Mostaru smatramo jezgrom pokreta za zaštitu svih antifašističkih Spomenika u BiH i šire, smatramo nastavkom borbe za očuvanje istine o doprinosu naših naroda u pobjedi nad fašizmom, što savremeni fašisti sve glasnije i agresivnije pokušavaju osporiti“.

Smail Špago

1 komentar

  1. …..tesko je palim herojima kad jos i danas katolicke ustase saraju fasistivke simbole po njihovim svetim grobovima,
    a mi, mi sutimo gledajuci novi simbola novog Mostara, kriz na Humu.
    OMNIA MUTANTUR….

Komentariši