Pogledajte video — Mostar je jedini grad sa fašističkim ulicama i uništenim antifašističkim spomenikom

http://infoneretva.blogspot.com/2010/11/pogledajte-video-mostar-je-jedini-grad.html

Pogledajte video — Mostar je jedini grad sa fašističkim ulicama i uništenim antifašističkim spomenikom!

MOSTAR — TV1 je večeras emitovala politički magazin Fokus, koji je do sada išao samo na Radio televiziji Mostar.

Jedan od priloga ticao se i Partizanskog spomen groblja, odnosno stanja u kojem se ovaj nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine nalazi.

U prilogu je navedeno kako je Partizansko spomen groblje već godinama na meti vandala, da je zapušteno, kao i da je išarano kukastim krstovima i drugim fašističkim simbolima. Također, ono je jedan od najljepših evropskih spomenika borcima iz Drugog svjetskog rata, ali je i okupljalište i alkoholičara i narkomana.

Poznati svjetski intelektualac, inače Mostarac, Predrag Matvejević izjavio je da su odgovorni isti oni koji su srušili Stari most i oni koji su napravili konc-logore na Heliodromu i drugdje.

Radmilo Braca Andrić, predratni gradonačelnik Mostara i jedan od onih koji se bori za obnovu Partizanskog spomen groblja izjavio je za Fokus kako mu je sadašnji gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić, inače iz HDZ-a BiH, otvoreno rekao kako Partizanski spomenik nije njegova briga.

I tako dok se partizanski spomenik godinama sistemski uništava, u isto vrijeme neke ulice u Mostaru nose imena po fašističkim i nacističkim ideolozima.

Fokus u prilogu podsjeća i da se više hiljada građana okupilo na popularnom Fejsbuku sa inicijativom da se zaštite i Partizansko spomen groblje, ali i ideja antifašizma.

Nedavno je organizovana akcija čišćenja Partizanskog spomenika, u kojoj su učestvovala i djeca iz Velike Britanije, koja su bila užasnuta stanjem u kojem se nalazi spomenik borcima antifašistima iz Drugog svjetskog rata.

Pogledajte cijeli prilog u video fajlu kojeg smo vam obezbjedili.

(InfoNeretva)

Komentariši