Grad osudio i prefarbao grafite na Partizanskom spomen groblju

Povodom najnovijeg vandalskog čina  na Partizanskom spomen obilježju, nacionalnom  spomeniku BiH, gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić osudio je ispisivanje grafita neprimjerenog sadržaja, navodi se u saopštenju iz Ureda gradonačelnika Grada Mostara.

“Osuđujemo sve pokušaje pojedinaca ili organizovanih grupa čije djelovanje dovodi do narušavanja javnog reda i mira, skrnavljenja nacionalnog spomen obilježja, ali i pokušaja stavljanja Mostara u negativni kontekst kada je u pitanju očuvanje spomeničke baštine, te mogućeg pokušaja podizanja nacionalnih tenzija.

Od pripadnika MUP-a očekujemo da nakon što se napravi uviđaj u konačnici otkriju i počinilac ili počinioci i nalogodavac ovog vandalskog čina.

Gradske komunalne službe su hitno reagovale i već su uklonile, odnosno prebojile neprimjerene grafite na ulazu u Partizansko spomen obilježje.

Ovim putem, želimo poslati i jasnu poruku da se ovakve stvari neće tolerisati i ne trebaju se događati, a ko god ih činio i iz kojih pobuda, neće postići svoj cilj.

Napominjemo, takođe, kako će Grad Mostar u idućem periodu učiniti dodatne aktivnosti na zaštiti i valorizaciji Partizanskog spomen obilježja. U tu svrhu, u budžetu su osigurana sredstva kako za održavanje tako i za sistemvideo nadzora na prostoru grada, a što se podići nivo sigurnosti i prevenisati ovakve vandalske ispade”, saopšteno je iz Ureda gradonačelnika Grada Mostara.

(NovaSloboda.ba)

Grad Mostar – Saopštenje

Ovim putem želimo poslati i jasnu poruku da se ovakve stvari neće tolerirati i ne trebaju se događati, a tko god ih činio i iz kojih pobuda, neće postići svoj cilj.

Napominjemo također kako će Grad Mostar u idućem razdoblju učiniti dodatne aktivnosti na zaštiti i valorizaciji Partizanskog spomen obilježja. U tu svrhu u proračunu su osigurana sredstva kako za održavanje tako i za sustav video nadzora na prostoru grada, a što se podići razinu sigurnosti i prevenirati ovakve vandalske ispade.

(20220107)

(fotografije: NovaSloboda, klix)

Komentariši